neljapäev, 2. jaanuar 2020

Aasta esimene päev

Imestasin, kui palju rahvast oli täna kirikus! Olime tšellomängijaga pannud kokku kava, mille puhul teadsime, et see läheb hinge. Paljud tulid muidugi juba ainuüksi õpetaja kõne pärast. Peale viimast lugu oli kirik tükk aega hiirvaikne, siis aga puhkes spontaanne aplaus.
Olin just eelnevalt lugenud Delfist, kuidas öösel linna peal pidutseti. Millegipärast oli lugu illustreeritud ka purjus inimeste fotodega. Mul oli seda nähes kuidagi kurb ja kõhe. Mitte kõik ei olnud verinoored, kogemata eksinud. Oli ka minuvanuseid.
Tänavapuhastusmasinad huugasid kiriku kõrval täie hooga. Õnneks sisse ei kostnud. Kummaline, inimene loomastub vaid ühe väikese üleliigse sammuga. Kannatab aga kogu ümbruskond ja kõige rohkem ennast häbistanu ise.
Olen kuulnud küsimust "mismoodi see sinu kristlaseks olemine välja näeb?", otsekui oleks see mingi kummaline nakkushaigus, mida parema meelega väldiks. Täna selgus, et see on üks hea nakkus, mida lausa soovitakse. Õpetaja sõnad tõid paljudele lootust ja lohutust. Need olid õigel ajal ja õiges kohas. Kui inimene oskab peatuda, et kuulata, et nautida muusika ilu, et lasta end maalil lummata, siis ei tunne ta enam vajadust end avalikus kohas täis teha. Valu annab teistmoodi järele.
Ma tahaksin kõiki õnnetuid aidata, aga mõistan, et see on võimatu soov. Saan ehk mõjutada vaid neid, kes on minu ümber. Näiteks oma lapsi. Kirjutasin uusaastalubadusse kohustuse viia nad sobivale kontserdile, teatrisse ja näitusele. Olen seda siiani kahetsusväärselt vähe teinud.
Meie mängu lõpuks oli plats puhtaks küüritud. Jäi vaid lava mahavõtmine...
Istusin autosse. Klassikaraadiost tuli Viini uusaastakontserdi teine lisalugu "Ilusal sinisel Doonaul". Kui imeilus! Sõitsin südameharduses ja ümisesin vaikselt kaasa. Ja kolmas lisalugu, muidugi "Radetzki marss". Jälle nii pidulik ja kaunis! Traditsioonides on jõud.
Tundsin, et juba aasta esimese päeva järel on nii palju, mille üle olla tänulik ja rõõmus.
Delfist aga tuleks, nagu ikka, hoiduda.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar