teisipäev, 25. aprill 2023

Etnal

 


Etna on Euroopa aktiivseim tegevvulkaan. Viimati purskas ta 2021. aastal. Loomulikult on Etna ka oma mitmete kraatrite ja erineva raskusastmega matkaradadega selle piirkonna suurim turismiatraktsioon ning seetõttu ei saanud meiegi oma reisil Etnata läbi. 

Olen ka varem vulkaanilisel maapinnal trampinud. Lanzarotte saar näiteks koosnebki pelgalt laavakivist ning seal ei kasva ühtki puud. Põhja pool on samasugune maastik Islandil. 

Etnat saab külastada mitmel viisil. Mäejalamil oli vaat et sadu busse, mis vedasid naaberlinnades majutuvaid turiste. Olid ekskursioonid kruiisidel seilajaile. Olid ATV matkad. Jalgsimatkad. Gondel. 

Selle viimasega tahtsime meiegi esialgu kõrgustesse tõusta. Kui aga selgus, et see mõnesajameetrine õhus hõljumine, mis viib meid muuhulgas ülimatsakate pilvede vahele, maksab 50 eurot inimese kohta ning 14-aastased on ammuilma inimesteks liigutatud, hakkas mul rahast kahju. 

Otsustasime ronida. Algul kõrgema kraatri otsa. Sinna kuhu viis ka tõstuk. See plaan läks aga üsna kiirelt vett vedama. Plikad ajasid sõrad vastu, et nemad nii järsku tõusu ei valluta. 

Mul on oma laste kasvatamisel põhimõte, et täiskasvanuks saades peaks olema täiesti iseseisev, ei, mitte majanduslikus mõttes, vaid võime poolest vastutust võtta. Niisiis, kui tüdrukud pahameelt väljendasid, palusingi neil võtta vastutus ja soovi korral alla tagasi pöörduda. Küll saame telefoni teel teineteise asukoha kindlaks teha! Seda tüdrukud ka tegid, et jätkata mägironimist kõrguselt teise vulkaani tippu. 

Meie Karl Johanniga jätkasime aga tõstuki-mäe vallutamist, kuni me teekond mattus paksu uttu. Siis mõistsin, et edasiminek on mõttetu - esiteks, võime udus laavamägede vahel ära eksida, teiseks, paksus udus ei näe ju nagunii ei kraatreid ega ümbruskonna vaateid. Otsustasime tagasi pöörduda ja tüdrukute teekonnale järgneda. 

Edasi läks kõik imeliselt. Saime imelisi värve ja kauneid vaateid. Ronisime ja laskusime. Mägedes oli kümme kraadi vähem sooja, kui all rannikul. Kōigest hoolimata oli see üks õnnestunud päev!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar