reede, 16. veebruar 2018

Eesti naised

Minu meelest on Eesti naised ühed head ja tublid naised. Kuulen ma seda siis kliendilugude kaudu või näen sõprade-tuttavate pealt- kõik räägib ilusate, tarkade ja südamlike inimeste kasuks, kelle suhtes tekib siiras poolehoid. (Noh, klientide puhul hoian siiski mõlema partneri poole, soovides kogu hingest ja kõikide oma teraapiatehnikate abil, et nad muutuksid taas teineteise suhtes nägijaiks). On väga puudutav, et kõik inimesed igatsevad tegelikult salamisi ühte ja sama asja- sügavat lähedust oma armsatega, eriti selle ühega, kes peaks peaks seisma teistest eespool ja olema see kõige-kõige tähtsam.
Elu läheb aga tihtilugu kuidagi teisiti.
Nii rabab eesti naine kogu hingest laste suunal. Ta on tõeliselt vapustav ema! Vähesed saavad ju seda kõike vaid kodu kõrvalt teha. Ikka käiakse pikki päevi tööl, aga sealt vahelt või peale seda viiakse-tuuakse- õpitakse- treenitakse- söödetakse- pestakse- hoolitsetakse- paitatakse, ühesõnaga armastatakse. Kohe väga. Vahel kaob jaks ja kannatus- aga kellel siis ei kaoks! Reeglina on neil tublidel emadel siiski väga tublid lapsed. Emaarm on tõesti kaunis ja kõikesuutev.
Ka kodu suunal panustab eesti naine tihtilugu katkemiseni. Vähesed suudavad käega lüüa või ülesandeid lähikondlastele delegeerida. Tublide emade pered elavad puhastes tubades ja söövad tervislikku toitu, tihti märkamata, et ema on vaimse ja füüsilise katkemise äärel, milliselt pinnalt on muidugi ka tülid ja sõnelused kerged tulema. "Tühja tassina" kaua ei naerata...
Oma tööl on need tublid ja targad naised tihtilugu väga väärtustatud. Ja kes siis ei ihkaks minna paika, kus temast peetakse? Nii ei tee eesti naine ka tööelus järeleandmisi. Ta töötab pikalt ja kirega.
"Ma olen väga lugupeetud, mind kiidetakse ja mulle öeldakse iga päev tunnustavaid sõnu," ütles üks hea naine mulle nõustamisruumis. "Ainult, et...," lisas ta nutma puhkedes, "ma tahaksin, et neid sõnu ütleks mulle mu oma mees. Tema aga ei tee seda mitte kunagi!"
Kunagi ta mees kindasti tegi seda. Sellest võib olla lihtsalt möödunud väga kaua aega.
Eesti naine armastab oma meest väga. Ta on truu ja ustav. Ta vaatab oma mehe suunal igatsevate silmadega ja ihaldab teda. Ainult, et ta ei ütle seda eales. Tal on hästi meeles kõik need korrad, kus on tundnud end reedetuna, üksijäetuna ja kaitsetuna. Nii suudab ta vaid tühja-tähja üle näägutada, sisemuses haigutamas sügav hirm veel suurema haigetsaamise ees.
Kui ma olen tublim, võib ta mõelda, siis mu mees märkab mind. Aga ma ei suuda ju enam tublim olla, ahastab ta viimaks- ning mu mees ei ole ikka minuga...
Ega asjade sõrmenipsuga muutmiseks ühest nippi polegi. Tubliduse muster jookseb enamikes peredes juba sõjaajast, kus naised jäidki üksi ja pididki kõigega ise hakkama saama. Mäletan liigutavat teatritükki Naissaare naistest, kes sõja ajal üksijäänuna võitlesid kalapaatides tormiga, sest lapsed nõusid süüa, nad olid teineteisele arstiks ja ämmaemandaks, mis parata, matsid ka surnud.
Tolle ajastu surmahirmu kogen ehmatavalt palju ka täna. Just võimaliku kaotusevalu valguses ei julgeta ehk rääkida päris asjadest, suunatakse kogu oma energia mujale ja elatakse kuidagiviisi, külg-külje kõrval oma elud lõpuni.
Naiselikkuse vägi jääb aga sel viisil elades kinni. Elujõu allikas kuivab ära. Kogu me ürgne jõud ja esiemade tarkus, mis saab vallanduda vaid läbi meheliku väe, viies sügava läheduse ja julge haavatavuseni, jääb puudutamata.
Tubli eesti naine peaks vaatama olukorrale silma. Jah, ta lapsed, kodu ja töö vajavad teda väga, vajavad iga hetk. Elu sunnib peale, pole parata. Aga kõik hetked, mida eelmainitute arvelt näpistada oma tunnetest arusaamise ja nende ausa väljendamise hüvanguks, jagades end ainsa inimesega, kes meid tegelikult tervendada saab- oma partneriga- pöörduvad paradoksaalsel moel ka kõige muu kasuks. Rääkimata võimalusest taaskogeda kaotatud armastust. Kui me, harukordsed naised, seda ainult julgeksime...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar