esmaspäev, 15. veebruar 2016

Ülesanded

Laste töö on mäng. Mina aga soovin nüüd, mil kolmikud on jõudnud eelkooli-ikka, hakata neid tasapisi tutvustama ka "päris" maailmaga, kuhu kuuluvad mõningad kohustused, vastutusalad või kui soovite- lapse oma väikesed, tähtsad ülesanded.
Karl Johann vastutab näiteks nõudepesumasina tühjakstegemise eest. Tema ülesanne on lausa igapäevane, kuid ei võta eriti palju aega. Karlil on juba ammu selge, kus käivad tassid, kus taldrikud, kuhu asetada potid, kuhu kausid. Piisab mul vaid hõigata, et masin lõpetas töö, kui Karl Johann juba jooksujalu tuleb ja töö kähku ära teeb. See on ju väga tähtis töö! Sest kuidas saab masinasse uusi nõusid paigutada, kui vanad ees?
Lisann vastutab kõikide meie maja lillede eest. Ta teeb seda pühapäeviti, kuid see töö on ka aeganõudvam. Põhjapoolses küljes on meil neli orhideed. Neid ei kasteta, vaid leotatakse. Elutoas on palju erinevaid taimi. Ka neist tuleb teada! Näiteks seda, et aaloe lehe peale ei või vett valada. Või et piimalillele, mis ulatub laeni, tuleb kallata terve kannutäis. Õde Helise toa aknaesine on mitmete kaktuste päralt- neid kastab Lisann üle kahe nädala. Tema töö on samuti ülivajalik. Muidu närtsiksid ju lilled ära! Lisanni helde süda ei unusta aga oma lillekesi kunagi.
Loviisale olen samuti ülesannet mõelnud. Ta on aidanud siit ja sealt, kuid päris oma kohustust tal veel ei ole. Kas keegi oskaks soovitada mõne toreda, vajaliku ja jõukohase ülesande, mida peaks regulaarselt tegema, mille tegematajätmine oleks märgatav ja mis annaks lapsele enesekindlust- et see on just temale hästi tegemiseks usaldatud töö?
Kõik ettepanekud on teretulnud!

10 kommentaari:

  1. Näiteks õhtusöögil laua katmine kogu perele? Ja kohe näha, kui tegemsta ;)

    VastaKustuta
  2. Aitäh Jaana! See oleks muidu täitsa hea variant- ainult et nad teevad lauakatmist tihtilugu kolmekesi koos- üks paneb lauakatted, teine taldrikud, kolmas tassid jne. Siis kui selle ainult Loviisale annaksin, tekkiks vist väike segadus ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. alati saab vahetustega teha. ainus jama, et kipub meelest minema ja siis peab mingi tabeli tegema. meil on nii, et nt nõudekat tühjenadavad kõik lapsed kordamööda ja vahel nädalavahetusel anna siis neile nn puhkepäeva.

      Kustuta
  3. Ega ei olegi lihtne midagi samaväärset välja mõelda. Aga pakun välja tavalise pesumasina tühjendamise. Loviisa võiks siis peale masina töö lõpetamist tuua puhta pesu sulle sinna, kuhu sa selle kuivama paned. Seda oleks vist palju palutud, et ta asjad ise kuivama sätiks, aga ka nende kohale toomine on tähtis töö, mida ei saa edasi lükata.
    T-L

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on ka tore ettepanek- aga sedagi hüüan nad tihtilugu kolmekesi appi tegema, tõsi, viimasel ajal üha harvemini... Vahepeal nad täiega fännasid pesu masinast väljakiskumist!

      Kustuta
  4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandust, mina pole ühtki kommentaari eemaldanud!

      Kustuta
    2. Võib julgelt uuesti kirjutada, mul lihtsalt arvuti teeb trikke :)

      Kustuta
  5. Kirjutan siis uuesti :)
    Meie majas on kohe 7-aastased kaksikud tüdrukud ja pidevalt tundub, et nad on vähemalt sajajalgsed... Seetõttu liikus ma minu mõte kohe pesule, sest olgem ausad, pesu masinasse panek ja sealt selle kaussi tõmbamine, et kuivama viia, on lapsemäng. Kui aga kõik need 100 sokki ja hunnik aluspükse tuleb kuivama panna või mis veel hullem, pärast ka kokku lappida, siis võtab küll silme eest kirjuks.
    Ja siis ma avastasin (umbes aasta tagasi), et üks lastest soovib aidata sokke sorteerida ja paari panna :) Oh õnne!! Teisele, kes niiväga pesu lappamisest ei hooli, jäid aluspükste virna ladumine ja garderoobi viimine. Kõik rahul, mul tüütut tööd vähem ;) Soovitan!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, et uuesti kirjutasid!!! Jah, see pesumasina juures askeldamine meeldib lastele! Ja väga hea mõte on sokkide paaripanemine- ma hullun selle juures iga kord (ja alati on ka mitu sokki üksikud, meil on nimelt sokisööja-pesumasin!) Vaatan, kas saan selle töö Loviisale sokutada!

      Kustuta