teisipäev, 3. veebruar 2015

Suured inimesed

Abielu on otsus. Jah, see on inimene, kellega soovitakse koos olla elupäevade lõpuni. Jah, ka kahe aasta pärast on ta seesama inimene. Jah, ka kahekümne aasta on ta seesama inimene. See on kahe inimese otsus- olla teineteise kõrval, heas ja halvas.
Jätan kõrvale sõltlased ja psühhopaadid. Nende elu juhivad muud jõud, siin kokkulepped ei kehti ning targem on eemalduda- mida kiiremini, seda tervema psüühikaga pääsed.
Aga näiliselt normaalsed inimesed? Lastega pered. Hea haridus. Aukartusäratav töökoht. Keskmisest tublisti suurem palk. Ja ometi see põhjakiskuv oskamatus, saamatus hinnata neid, kes on, aktsepteerida neid sellistena nagu nad on- sest nad on oma pere. Heas ja halvas. Aga ei, selle asemel hakatakse muutma, oma käe järele kohendama. Muututakse karmiks, kiuslikuks, tigedaks. Võetakse, aga ei anta. Öeldakse halvasti. Sõimatakse. Või ei räägita. Põgenetakse kodust. Ööbitakse mujal. Otsitakse põhjuseid. Tuuakse ettekäändeid. Võetakse paus. Võõrandutakse. Minnakse laiali. Ei toiminud...
Lastel ei ole kellelegi toetuda. Ema on omadega läbi. Isa ei ole kodus. Väikeseid südameid rõhuv koorem on raske. Käekesed otsivad kallistusi. Igatsevad mõlemat. Ema ja isa. Aga neist kumbagi ei ole kodus. Kodus on ainult kestad. Inimvared.
Mänguasjad pillutakse laiali. Iga samm tekitab tüli. Süüdlane ei tunnista end süüdi. Jõuvõtted ei vii kuhugi. Kisa. Nutt. Peataolek.
Peegel.
Laps.
Kodu.
Abielu oli ju ühine otsus? Millal sellest siis jõumäng sai? Ja miks? Kumb pool võidab? See kellel on rohkem? Raha? Suhteid? Positsiooni?
Miks küll suured inimesed ei oska elada?
Kas nad tegelikult üldse ongi suured?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar